Wärdshuset i Gamla Linköping

Om Wärdshuset

I Gamla Linköping finns det anrika Wärdshuset som består av två byggnader som flyttats hit från stadens centrala delar.

Den äldsta av dessa är Barkmanska gården (matsalen) som uppfördes av jägmästare Gustaf Carl Barkman redan under 1700-talets första decennium.

 Flera dekorativt målade innertak pryder den vackra bygganden som bär en tydlig karolinsk prägel. I mittsalen finns en praktfull takmålning som har varit uppsatt på Östergötlands museum. Vem som utfört dessa målningar vet man dessvärre inte.

Barkmanska gården låg ursprungligen på Apotekaregatan 17, alltså nedanför domkyrkoparken där sociala nämndhuset ligger.

 Det andra huset är Apotekaregården, också känd som Hallbergska gården från hörnet Apotekaregatan – Storgatan.

 Byggnaden uppfördes ursprungligen endast i en våning och de delvis bevarade takmålningarna kan hänföras till 1700-talets första hälft. En betydande förändring skedde under 1700-talet då huset påbyggdes med ytterligare en våning.

 Så när du besöker vår restaurang kan du verkligen känna Linköpings historiska vingslag i väggarna och i det vackra taket.


Om Marcus Andersson

Marcus kommer från en släkt där matlagningsglädjen ständigt varit närvarande.

 Odling, jakt och fiske var självklara aktiviteter och extraarbete i farbroderns restaurang gjorde yrkesvalet lätt.

Efter tredje året på restaurangskolan i Linköping följde ett par år på Operakällaren och Hägerlunds Värdshus i Stockholm samt ett år i Frankrike, där grunden lades för ett brett mathantverk.

 Marcus fick ta emot pris som Årets Östgötakock 2015 och årets Hagdahlskock 2016 och med erfarenhet från en mängd olika kök i Östgötaregionen har han hittat sitt eget språk i enkelhet.